P1020713
IMG_3340
P1070012

Jag heter Martin Alsiö (f 1977) och är oberoende fotbollshistoriker och professionell författare. Det innebär att jag har ynnesten att få betalt för att följa min stora passion i livet. Att arbeta som fotbollshistoriker innebär många timmar på arkiv och bibliotek samt förstås resor för att besöka viktiga platser och spännande samtal med olika sorters människor.

 

Det innebär också att jag får läsa, tänka och skriva om flera perspektiv på världens mest globala och lokala sport. Jag bor i Stockholm, har fästmö och ett barn. Jag har inte någon enda favoritklubb eller favoritspelare - utan flera. Det får alla som bott på olika platser och har den minsta nyfikenhet på sånt som är fantastiskt bra, oavsett var och när det uppstår.

 

Min främsta drivkraft är att ta reda på vad som faktiskt hände. Och för att göra det blir det oftast viktigt att söka samtida källor. En annan viktig drivkraft är det demokratiska utrymmet i historieskrivningen. Vilka röster är det som får komma fram? Vilka struntar man i? Och vad händer om vi låter flera röster berätta om samma händelse?

 

De tre bilderna nedan kan tjäna som personliga exempel. Vilka nya berättelser gestaltar småpojkarna i jordanska Amman när de lirar boll bland antika ruiner? Vad har överlevarna och kämparna i Liverpool från Justice for the 96-rörelsen att säga om hur supportrar bemöts? Vilka föreställningar om fotbollsvärlden har mina tre unga guider från Rosengård efter att bokstavligen ha växt upp i skuggan av den stora stjärnan? Dessa är viktiga frågor att svara på om vi vill ha inkluderande fotbollskulturer där alla inte bara är välkomna - men också behövs!

P1070172
P1060731
P1010256