Jag heter Martin Alsiö (f 1977) och är oberoende fotbollshistoriker och professionell författare. Min grundutbildning innehåller en master i historia & pedagogik från Linköpings Universitet. Det innebär att jag har ynnesten att få betalt för att följa två passioner i livet mitt. Att stötta nyfikna ungdomar i lärandet. Allra helst i särskolan som gett mig så mycket glädje de senaste åren. Att som fotbollshistoriker kasta mig in i arkiven & bibliotekens värld. Timmar, veckor, månader och nu 18 år i yrket. Men också förstås resor, besöka viktiga platser och spännande samtal med olika sorters människor.
Det innebär alltså att jag får läsa, berätta och skriva om flera perspektiv på världens mest globala och lokala sport. Jag bor i Stockholm, har fästmö och ett barn. Jag har inte någon enda favoritklubb eller favoritspelare - utan flera. Det får de flesta som har haft turen att slå rot på olika platser. Odlat nyfikenheten till sånt som är fantastiskt bra, oavsett var och när det uppstår.
Min främsta drivkraft är att ta reda på vad som faktiskt hände. Och för att göra det blir det oftast viktigt att söka samtida källor. En annan viktig drivkraft är det demokratiska utrymmet i historieskrivningen. Vilka röster är det som får komma fram? Vilka struntar man i? Och vad händer om vi låter flera röster berätta om samma händelse? (Sa jag förresten varför jag älskar särskolan?)
De tre bilderna nedan kan tjäna som personliga exempel. Vilka nya berättelser gestaltar småpojkarna i jordanska Amman när de lirar boll bland antika ruiner? Vad har överlevarna och kämparna i Liverpool från Justice for the 96-rörelsen att säga om hur supportrar bemöts? Vilka föreställningar om fotbollsvärlden har mina tre unga guider från Rosengård efter att bokstavligen ha växt upp i skuggan av den stora stjärnan? Dessa är viktiga frågor att svara på om vi vill ha inkluderande fotbollskulturer där alla inte bara är välkomna - men också behövs!