Corona-stoppet den här våren 2020 är på flera sätt unikt i både den stora och lilla världen. Nog har vi haft stora farsoter, pandemier och annat otyg förr. En uppenbar jämförelse görs med spanska sjukan för ett sekel sedan. Och nog finns där likheter i framför allt globala spridning. Men där finns också skillnader. En fantastisk medicinsk vaccin-utveckling under 100 år har gjort att dödstalen i covid 19 sannolikt kommer att bli betydligt färre än de cirka 50 miljoner som strök med åren 1918-1920.

I den lilla fotbollsvärlden dårå? Jo, där finns två tidigare tävlingsstopp som går att jämföra med stoppet av all svensk seniorfotboll våren 2020.

Det senaste var 1940 när andra världskrigets uppdrivna bränslepriser gjorde att åtminstone tretton norrländska serier (däribland två i Division 3) uppsköts under hela året.
Två viktiga konsekvenser!
a) Stora talanger som de centrala anfallarna Gunnar Nordahl och Erik "Diman" Lindström lämnade Norrland för sydligare klubbar, vilket i sin tur drev upp en enorm hausse för okända norrländska guldfynd.
b) I de ekonomiskt viktiga Malmfälten hotades fotbollen att försvinna. Men här ryckte Svenska Fotbollförbundet ut och garanterade ekonomin för sex lokala klubbar som därigenom fick sin serie uppgraderad från Division 4 till Division 3 utan vidare. Ett sätt att hålla vardagen igång i ett oroligt världskrig.

Det äldre exemplet är stoppet 1917 när samma SvFF lämnade det ekonomiska ansvaret för alla serier. Med rekommendationer för serieindelning och hur de enskilda klubbarna skulle fortsätta. Beslutet tycks ha varit mer politiskt än medicinskt motiverat. Mig veterligen bidrog spanska sjukan under följande år inte till att en enda seriematch inställdes. (någon som har exempel?)
a) Flera fotbollspersoner insjuknade (som Carl Linde) och några (som Hugo Levin) avled.
b) En match i Division 2 hösten 1917 inställdes när staden Västerås sattes i karantän för smittkoppor och IFK därför inte kunde resa till bortamatch.
c) Publiksiffrorna i Division 1 steg dramatiskt. I Division 2 slutade alla klubbar plötsligt att redovisa publikantalen. Någon utbredd rädsla för att smittas i samband med fotbollsmatcher fanns inte.

Vad kan vi lära av detta? Kanske mest ett lugn i att vi som människor har varit igenom och klarat liknande situationer som med covid 19 och våren 2020 tidigare.
a) SvFF tycks vara redo att ta stort ansvar.
b) Småklubbar kommer att tvingas släppa talanger utan att de har spelat kontraktet ut.
c) Storklubbar är mer ekonomiskt sårbara idag än var de var förr.

Mina gissningar är att elitlicensen kommer att läggas på is i väntan på ny utformning. Och jag tror att publiken kommer att återvända i mycket stora skaror när allt det här - återigen - är över.