Presenter till SFS

"Vi har en samsyn", sa Bill
"Samsyn har vi", sa Bull
"....", sa Belle

Det var inte bara jag som höjde både ett och två ögonbryn över det svar om samsyn som SEF och SFS menar att de delar med SvFF. Journalisten Noa Bachner kallar samsyn rentav för "den svenska fotbollens paradgren" i Expressens stora svenska fotbollsbibel 2024. Frågan var ju vilka samtida källor de använder för att komma fram till att Allsvenskan startade 1924. Inte att tjuvkika på den andre för att se om de har samma svar.

Så jag bestämde mig för att höra efter med SvFF också. SEF grundades först 1928 och SFS så sent som 1983. De har alltså inget eget samtida material från tidigare. Det har å andra sidan SvFF i massor! Så jag tog fram och fotograferade några av dem.

Alla årsberättelser 1910-1930
Alla revisionsberättelser 1910-1930
samt ca 84 % av alla årsmötesprotokoll med bilagor 1910-1931. Alltså saknas ännu 3,5 årsmötesprotokoll, men de har i just det här sammanhanget mindre betydelse.

Alltihop kokades ner till foton på strax över 1300 sidor på ett USB. Det här kan ju bli en fin present, tänkte jag. Så efter SFS årsmöte stegade jag fram till vår trevlige ordförande Mikael Häggström. Överräckte en bukett sommarblommor (med stickers) som tack för att vi äntligen får fira Allsvenskan 100 år. Det tyckte vi båda var ganska roligt.

Jag och Mikael Häggström 2

Sedan blev roligt på det norska viset. För det visade sig att det ingenstans i materialet talas om något nytt, en premiär eller en start av Allsvenskan 1924/25. Istället används konsekvent orden "förändring" och "ombildning" om säsongsstarten 1924/25. Alltså: något som redan finns ska ändras. Ordet "ny" används däremot om seriestarten 1910 - och för Division 2 1928/29.

- Det kan jag nog tänka mig ja...att annat stämmer, sa Häggström eftertänksamt.

I det samtida SvFFs ögon är alltså 1924/25 bara ännu en av alla förändringar som skett genom Allsvenskans långa historia. Själva menar de att Allsvenskan startade 1910. Och därför passerade vi alltså 100-årsdagen redan 2010. Det är ett argument som bör väga mycket tungt i jämförelse med de sentida SEF och SFS' påståenden.

"Det finns ingen samsyn", sa Belle

Jag och Mikael Häggström 3

Tack till Magnus Hagström för fina foton!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *