Covid 19

Jag surfar runt lite för att se hur olika ligor resonerar om återstart efter covid 19-pandemin. Läsningen är inte särskilt munter.

I Sydkorea och Färöarna är ligaspelet igång. Båda länderna har rapporterat mycket låga dödstal - de sistnämnda inte en enda.

Tyska Bundesliga planerar att spela sin första matcher 16 maj. Trots att SG Dynamo Dresden, jumbolag i tyska andraligan, är satt i mangrann karantän i två veckor. Hur ligaspelet än går i Tyskland, kommer det att tjäna som exempel för övriga.

Om allt går väl under de första två veckorna, finns hyggliga chanser ligaspelet går igång även i de medelstora ligorna i Tjeckien (25 maj), Danmark och Polen (29 maj) och Ukraina och Ungern (30 maj).

I Argentina, Belgien, Frankrike och Nederländerna har säsongerna avslutats utan färdigspelade ligor. I Belgien har man likväl korat Cercle Brugge KSV till ligamästare.

I Brasilien, Portugal och Skottland är ännu inget beslut taget. Storklubben CR Flamengo uppgav att 38 av deras anställda, varav tre a-lagsspelare, har testats positiva för covid 19. I Portugal och Skottland har de lägre ligorna redan avslutats och resten av matcherna kommer inte att spelas. Det tycks alltmer osäkert om någon av de tre ländernas högstaligor kommer att spelas färdigt.

I Ryssland och Schweiz har beslutats om återstart till 20-21 juni. Spelarna i båda länderna är inte fullt lika övertygade.

Återstår så då tre stora drakar i form av England, Italien och Spanien som alla hoppas på ligastart någon gång i juni, utan att ännu kunna precisera när. Samma sak med de nordiska ligorna i Finland, Norge och Sverige.

Landslagstävlingarna Copa America, EM och OS är inställda för året. Klubbtävlingarna Copa Libertadores, Europa League och europeiska Champions League hoppas fortfarande. Asiatiska Champions League likaså.

En enda sak tycks majoriteten vara överens om. I de fall som ligorna kan avgöras - så kommer det att ske utan publik på någon av arenorna.

Min nuvarande slutsats, till dess jag har ändrat den, är att inga av de större ligorna kommer att spelas klart.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *