Grattis GAIS 130 år!

1000013932

Det finns många viktiga ögonblick, mål & beslut som tas under 130 år. GAIS har flera.

 

Det viktigaste för svensk fotboll togs 16 juni 1897 när GAIS styrelse bestämde sig för att utmana grannsällskapet Örgryte IS till seriespel, baserat på poäng efter fem matcher. Och tack vare att ÖIS accepterade utmaningen startade alltså det första seriespelet mellan olika svenska klubbar sommaren 1897. Och har så fortsatt år efter år med fler lag fördelade på fler grupper och landsdelar. Utmaningen låg helt rätt i tiden. Bara nio år tidigare hade tolv klubbar i mellersta England startat vad man rätt och slätt kallade The League. I Göteborg användes namnet Serien kort och gott de första åren. Det är lätt att idag över 120 år senare komma på sig själv att tänka att Premier League måste ha varit en landsomfattande engelsk succé redan från start 1888. Men så var det inte. Inga lag från vare sig London, Manchester eller hela södra England deltog. Och i Sverige provade man med endast två lag från samma Göteborg.

De viktigaste för GAIS själva togs kanske 17 mars 1912 när man på eget förslag, och tillsammans med fyra andra klubbar bildade Västsvenskan. GAIS hade efter ännu en entusiastisk nystart 1909 med 73 medlemmar - nu tre år senare tappat till bara 30 st. Klubben hade redan tagit paus två gånger, fotbollen lika många och vad hindrade egentligen att det gick samma väg igen? Framgångsformeln blev återigen att få med sig andra klubbar till ett nytt seriespel.

Västsvenskan sponsrades redan från starten av Svenska Fotbollförbundet. Den blev en av flera Division 2 grupper. De avfotograferade breven berättar om problem som uppstod hösten 1915. Med framgångarna i Västsvenskan uppflyttades GAIS till Allsvenska Serien (sic). En stor framgång för de grönsvarta. Men Västsvenskan riskerade nu att förvandlas till en ruinserie. Det är därför som de kvarvarande klubbarna nu äskar 3000 kr från SvFF för att kunna driva serien. I jämförelse med en bra bit under 1000 kr då GAIS varit med. Ett förslag att ta med B-lagen från GAIS, IFK och ÖIS skissas och varje match budgeteras.

1000013938

I slutänden fimpades B-lagen och Västsvenskan fick rulla på en säsong 1915/16 utan GAIS som den ekonomiska motorn. Men bara tre år tidigare hade sällskapet alltså kunnat sluta helt. Annorlunda.

Halmstads BK, IFK Göteborg, Sandvikens IF och ytterligare några elitlag har det gemensamt att de haft en föregångare som lagts ner eller tagit paus som förening och/eller fotbollslag. De har en förhistoria när man har provat sig fram, inte lyckats första gången, och i efterhand inte riktigt vill kännas vid försöket.

Så fungerar inte GAIS. Där har startpunkten alltid förlagts till 11 mars 1894. Trots att det då inkluderar år med avbrott i verksamheten, inställda årsmöten, ledaravhopp och förstås nedlagda fotbollslag. Det blir en historik som snarare berättar om en klubb som alltid hittar sätt att komma tillbaka, gå från misslyckade försök till nya framgångar. Istället för att som så många andra klubbar bara räkna framgångarna.

Grattis GAIS!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *