Om ni varit vi

IK Oddevold
Östria BK

Jag gillar "tänk om..."-leken. Alltså tänk om jag vore en flamingo i Paris en kall morgon - vad skulle jag göra då? Eller kanske mer aktuell: tänk om jag vore mamma till en rysk soldat - vad skulle jag säga då? Eller min närliggande: vad skulle "Diman" säga om att jag skrivit en bok om honom?

Min gamle lärare Dick Harrison gillar också den här leken. Han lät oss studenter låtsas att vi var rådgivare till fyra olika härskare i fyra olika länder vid fyra olika tidpunkter. Vad skulle vi ge vår härskare för råd som hen kunde förstå? Vilka argument kunde vi ha?

Den här tanken drabbade mig när jag råkade på en fråga om den idag saligen bortglömda Östria Bollklubb på Gunnar Klassons "Uddevallabloggen": https://www.uddevallabloggen.se/2010/09/bk-ostria.html

ÖBK var aktivt med ett A- och ett B-lag i de lokala bohuslänska serierna åren 1948-1955. Man var lokalkonkurrent med det idag betydligt mer kända IK Oddevold. Alltså samtida med Oddevolds mest expansiva år från etablerad motionsklubb till Gustaf Thordéns påkostade elitsatsning som sånär tog de blåvita till Allsvenskan.

Men Oddevolds första 15 år var allt annat än drivna. Visst, man hade små framgångar och ännu fler ärofyllda förluster. Klubben var etablerad - i betydelsen fast förankrad - i den lokala lägsta divisionen. Och inför hösten 1950 hoppades man som vanligt på att kunna utmana om seriesegern.

Annat var det med Östria BK.

ÖBK var visserligen bara två år gammalt. Men hade på rasande kort tid skördat minst lika stora framgångar som IKO behövt 16 år för att samla ihop. Den yngre klubben vann till exempel sin serie utan förlust redan debutåret. Hösten 1950 började klubbens andra säsong och nu i samma serie som IK Oddevold. Hur skulle det gå?

Jag har tyvärr inga enskilda matchresultat, inte gjort några tidningsstudier eller talat med folk som var med och kanske, kanske minns något. Så jag tänker inte gissa heller.

Men jag vet att det var där och då som de båda motionsklubbarna skildes åt. Oddevold vann för första gången en serie. Östria slutade trea i samma. Och därefter möttes de aldrig igen. För detta blir Oddevolds första av tre raka seriesegrar. En klättring i divisionerna som klubben sedan aldrig behövt göra om.

Östria kommer igen nästa säsong bara för att förlora seriesegern på målskillnad. Sju år efter starten läggs fotbollslaget ner. Kanske hade generationen av pionjärer börjat tröttna? Kanske lyckades man inte rekrytera de ledare och ungdomar som kunde fylla på? Kanske var det just Oddevolds nu enorma fart genom divisionerna som drog undan mattan för mindre lokalkonkurrenter?

Jag vet inte. Men vi kan vara säkra på att det var hösten 1950 som den historiska linjen drogs. Mellan vad vi idag 2022 betraktar som välkänd gammal allsvensk - och en bortglömd avliden motionsklubb.

Men där och då kunde det ha blivit precis tvärtom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *