Hur gammal är egentligen vår kära uppskjutna fotbollsallsvenska? Idag fredag är det exakt 110 år sedan urpremiären. Örgryte IS krossade gästande Vikingarnas FK med 13-0. En rekordseger som stått sig över 15 000 matcher senare.

Lugnt firande
Den allsvenska födelsedagen kunde ha varit ett fantastiskt 110-års firande med pompa och ståt. Men som vi vet är det idag våren 2020 olämpligt med både stora fester och elitfotboll. Dessutom har flera sportjournalister sedan 1930-talets andra hälft gjort nytolkningen att Allsvenskan minsann började 1924 och inte 1910. De arma fotbollsälskare som levt i tron att de upplevt Allsvenskan de första 14 åren fick nu veta att de hädanefter hade fel.

Motståndet
När jag 2011 gav ut boken ”100 år med Allsvensk fotboll” (2011) hade Svenska Fotbollförbundets arkivarie Magnus Axelsson varnat mig. ”Svenska Fotbollförbundet är som en supertanker. Det tar tid att vända”, var hans råd.

Nu 110 år efter urpremiären 1910 ser vi just detta hända! Framstående sportjournalister som Olof Lundh (Fotbollskanalen), Åke Jönsson (Sydsvenskan) och Pelle Blohm (Nerikes Allehanda) har var för sig ställt sig bakom 1910 som allsvenskt startår.

Inkludering och jämställdhet
Och mer händer! De tre storklubbarna AIK, IFK Göteborg och Malmö FF har gett ut jubileumsböcker där seriens första 14 år uppmärksammas väl så mycket som senare år. Flera webbsajter gör ett hästjobb med att synliggöra och återupprätta spelarna från pionjäråren. En riktning mot ökad inkludering och jämställdhet mellan olika tiders hjältar och fotbollsälskare är tydlig. Snabbt går det också. Åtminstone om man jämför med hur segt det var att på 1930-talet få äldre folk att fatta att de yngre inte längre accepterade deras historia.

Svenska Fotbollförbundet och flera andra fotbollsälskare kanske även på lördag fortsätter sätta det allsvenska startåret till 1924. Men motståndet ökar. En supertanker vänder sig långsamt, för att använda Axelssons metafor.

Läs och utbilda dig
Med anledning av covid-19 har Kungliga Biblioteket i Stockholm stängt fysiskt för de flesta besökare. Istället har man öppnat stora delar av tidningsarkivet online! Det innebär att alla fotbollsälskare kan läsa och utbilda sig själva om startår och mer. Återupptäcka glömda minnen från Allsvenskans första 110 år i samtida källor. Det är i mitt tycke – den bästa jubileumspresent – som vi som älskar Allsvenskan kan få!

Grattis på er alla som nu gläder sig!

Med vänliga hälsningar/
Martin Alsiö, författare & fotbollshistoriker
E-post: martin.alsio@hotmail.com
Hemsida: martinalsio.se
Telefon: 076-324 51 77

Källor
Martin Alsiö, 100 år med Allsvensk fotboll (2011)
Åke Jönsson, Ett fotbollslags historia (2016)
Olof Lundh, Allsvenskan enligt Lundh: makten, pengarna och tystnaden i svensk klubbfotboll (2019)
Kungliga Bibliotekets sökmotor för dagstidningar: https://tidningar.kb.se/

Magnus Axelsson och Pelle Blohm uttalar sig i Alsiö (2011). Där finns också argument och citat från både 1910- och 1924-förespråkare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *