Svenska Cupen

Jag blir inte klok på hur svårt det verkar vara för Svenska Fotbollförbundet att skapa någorlunda rättvisa förutsättningar för Svenska Cupen. I samband med den avslutande rundan av gruppspelet visar det sig att både herrlaget Östers IF och damlaget Kopparbergs Göteborg FC har åkt ur. Inte på grund av att de tagit färre poäng än de lag som istället gått vidare. Inte för att de har gjort färre mål. Inte för att de har släppt in fler. Inte för att de har sämre målskillnad. Nej, den enda lilla skillnaden gentemot de lag som istället gått vidare är att de har haft sämre….ranking!

Det räcker alltså inte för en underdog att prestera lika bra som favoriten. Underdogen måste prestera “bättre” för att vinna, medan det räcker med “lika bra” för favoriten!

Nu kan man ju i och för sig argumentera för att det är en större prestation av en underdog att prestera “lika bra” och att den just därför borde få avancera. Men ett sådant argument utgår från samma idé, det vill säga att ett “lika bra” måste innebära avancemang för endera laget.

Detta är egendomligt – eftersom seriespelet har ett tävlingsreglemente som hanterat sådana “lika bra”-tillfällen i över 100 år. Den senaste versionen har dessutom särskilda regler för kvalserier (med fyra lag, precis som i Svenska Cupens gruppspel). Där följer en straffturnering efter varje match, för att säkerställa att två lag inte skall kunna hamna lika även om de får exakt samma resultat räknat vid full tid.

Men i Svenska Cupens gruppspel? Där tillämpas andra regler som aldrig kan påverkas av en underdog. Det är till att krusa för favoriterna genom att ge dem favörer som klubbar från lägre serier aldrig kommer att få. Inte nog med att favoriterna skall få ett gruppspel där chansen att avancera är större, än om man tvingas till en enda match mot en inspirerad underdog. Inte nog med att favoriterna därmed får ännu mer mediatid att skryta om hur bra Svenska Cupen utvecklats sedan gruppspelet tillkom, och effektivt snörpte småklubbarnas drömmar om ens en kvartsfinal. Nu räcker det alltså inte ens med att klara sig “lika bra” som en favorit. Man måste klara sig ännu bättre.

Hur svårt kan det vara att införa samma regler med straffturnering som i kvalserierna?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *