Vad står IFBP för?

De senaste månaderna har en lång diskussion förts i massmedia om huruvida IF Brommapojkarna skall byta namn eller inte. På ena sidan står de förändringsvilliga initiativtagarna (representanter från tjejlagen) och på andra sidan mer konservativa krafter (representanter från killagen). Så långt alltså inget nytt under solen med en relativt vanlig fråga för ett årsmöte att behandla.

 

Vad som gjort frågan betydligt viktigare är att flera feminister slutit upp på tjejerna sida. Således beskrivs frågan som gällande huruvida idrottsrörelsen/fotbollsrörelsen/föreningen vill ha jämlika och könsneutrala villkor för både tjejer och killar. Om man ställer frågan på det viset finns förstås bara ett svar – och följaktligen behöver inga konservativa krafter tillfrågas. Massmediernas förvåning blev därför stor när det visade sig att en jämn omröstning slutade 37-29 till de konservativas favör.

 

Varför – måste man fråga sig – när segern tycktes så självklar?

 

Jo, det visar sig att feministerna tyvärr missförstått frågan. I verkligheten var frågan huruvida man skulle fortsätta under namnet IF Brommapojkarna eller det alternativa namnet IFBP. Medlemmarna röstade på årsmötet för att behålla förstnämnda.

 

Det alternativa namnet (IFBP) är under alla omständigheter ett uselt förslag. IFBP är en förkortning och inget ord i sig. Vad står förkortningen BP för? Om det nu inte skulle stå för Brommapojkarna alltså? Den enda historiska jämförelsen jag känner till är när sörmländska Östermalms IS under några år på 1940-talet bytte namn till Öjs IS. Motiveringen då sades vara att man ville undvika en namntvist med ett stockholmslag, men något sådan klubb fanns inte och när misstaget upptäcktes bytte man raskt tillbaka till det tidigare. Och naturligtvis uppfattade ingen förkortningen Öjs som något annat än samma gamla Östermalms IS! Ett snarlikt scenario skulle med all sannolikhet ha inträffat om Brommapojkarna “ändrat” sitt namn till BP.

 

I efterhand har några av förlorarna beklagat sig över att man som minderårig inte har rösträtt vid årsmöten.

 

Nå, eftersom jag sympatiserar till fullo med jämställdhetens ideal – men inte ett dugg med usla förslag – låt mig då dela med mig av några egna.

 

Varför inte lägga fram en motion om att utöka rösträtten lägre ned i åldrarna? Varför inte studera en klubb som Sunnanå SK? När man på 1980-talet vann sina största framgångar gjordes det med en både genomtänkt och nedskriven metod för jämlikhet och direktdemokrati. Varför inte titta på någon (eller några om man vill vara ambitiös) som lyckats för att sedan använda de kunskaperna till att göra något ännu bättre och eget?

 

Varför inte lägga fram en motion om att namnändra till ett ord? Förkortningar är som bekant ingenting utom vad de står för. IF Brommapersonerna kunde vara spännande och helt könsneutralt (om det är vad ni vill?) Men man kan förstås även tänka sig IF Brommastjärnorna, Bromma IF, IF Bromma eller något annat vackert.

 

Jag tror att om man vill ändra någonting på riktigt så får man nog se till att jobba för det, studera historiska exempel, försöka se vilka problem som väntar på en lösning och ha ett eller flera konkreta förslag klara. Om så inte sker, riskerar alla stora vackra jämställdhetsideal att förlora, eftersom vi tyvärr inte lyfte ett finger för vinna och förverkliga dem.

 

IF Brommapojkarna förtjänar att vara en bättre och mer jämställd förening! Gå ut och gör den till det också!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *