20 år med KB

Kb

Idag för exakt 20 år sedan besökte jag Kungliga Biblioteket för första gången. Jag var en ung och nyfiken student från Norrköping. Min rektor Maria Sundkvist hade berättat förtroligt om ett närmast magiskt ställe i Stockholm där alla böcker som någonsin publicerats i Sverige fanns bevarade. Om man var riktigt snäll och blev tjenis med personalen kunde det rent av hända att man fick följa med bakom pater nostern, upp för de slingrande trapporna och leta sig fram i det jättelika magasinet med någon vänlig bibliotikarie eller arkivarie som guide.

Det här gjorde stort intryck på mig. En dag under ett Stockholmsbesök tog jag chansen. Med rektorns alla tips i bakhuvudet gick jag dit. Minns att den första bok jag lånade den här dagen för exakt 20 år sedan var Arne Lidholms mästerverk om ångermanländsk fotboll genom tiderna. I mitt tycke är det fortfarande ett av de bästa verk om lokal idrottshistoria som publicerats.

Under dessa 20 år har det funnits perioder när jag närmast bott på KB. Jag har ägnat mig åt grundforskning i fotbollshistoria som inte hade varit möjlig någon annanstans i Sverige än just här. Och jag har haft ynnesten att få följa med till bibliotekets hemliga hyllor. Så idag på jubileumsdagen är jag stolt och glad över all den tid jag spenderat på KB. Den här platsen kommer alltid att ha en väldigt speciell plats i mitt hjärta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *