Martin gillar När bollen rullade vår väg

Jag har längtat i fyra år efter att få läsa den här boken. Hört så mycket gott om den, men aldrig tagit mig tid. Nu är jag igenom och måste säga att jag håller med om mycket av lovorden.

När bollen rullade vår väg (2017) av Per Nguyen-Johansson är mycket fin fotbollsjournalistik. Man fångas genast in i författarens nyfikenhet - drivet - att få veta mer om alla de där gamla storlagen som inte längre är storlag. Annat än i minnet förstås.

Och minnen är det gott om! Hämtade ur väl utvalda intervjuer och några av de historiska standardverken. Jag vill åka med! Träffa alla de här fotbollsälskarna med sina berättelser. Och det är just vad man som läsare får göra genom ett ganska rakt, okonstlat språk. Det känns äkta - det känns som man är där! Både i intervjuögonblicket och stundtals även tillbaka i historien.

Det kunde ha varit lätt att upprepa sig, att historierna om de olika klubbarna blivit för snarlika, hamnat för nära varandra geografiskt eller tidsmässigt. Sådant händer aldrig här! Författaren har gjort en väl genomtänkt plan med 14 klokt utvalda klubbar. Allra mest gillar jag kapitlet om det underskattade Kiruna FF samt förstås det om min barndoms Sandviken.

Trots att jag älskar flera av texterna är det här ingen bok skriven till fotbollshistoriker, vilket är mycket bra eftersom marknaden är för liten. Boken kommer så att säga inte med några forskningsrön. Och minnen blir ibland bedrägliga som källor om de jämförs med samtida källor. Exempelvis vilar seriesystemet och Allsvenskans historia helt på kollegan Rudolf "R:et" Eklöws tossigheter och är oigenkännlig för den som skulle få för sig att jämföra med äldre, närmare källor. Nu är det inte Nguyen-Johanssons ärende att bedriva historievetenskaplig källkritik: han vill lyfta fram och sprida fantastiska berättelser om olika klubböden. Och detta lyckas han mer än väl med. Jag gillar särskilt att man får så många smaker. Att man vet så mycket om så många klubbar.

Jag kommer på mig själv att jämföra med ett annat mästerverk nämligen Per Åke Nilsson & Lena Wikström Nilssons klassiker Vem älskar Svenska Cupen: från gärdsgård till olympiastadion från 2001. Den är förvisso mer originell - men står sig annars väl i jämförelse. För många läsare är När bollen rullade vår väg säkert historier som man längtat efter. Det sägs ju ibland att det var bättre förr - det här är utmärkta berättelser om vad som egentligen avses bakom de orden.

Boken köpes numera direkt av författaren på http://nguyenjohansson.com/sv/nar-bollen-rullade-var-vag/ eller hos ett välsorterat antikvariat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *