Dalkurds publiksiffror

 

Det talas mycket och ofta skadeglatt om Dalkurd FF och deras usla publiksiffror under 2018. I skrivande stund har man 873 pers/match. Är man kanske på väg mot det sämsta publiksnittet i Allsvenskans hela historia?

 

Svaret är sannolikt nej! Det minst publikdragande laget i Allsvenskans historia är Västmanland/Närkes BK (VNBK) under premiäråret 1910. De lockade cirka 500 per match. Antalet är ungefär, eftersom arenan (Örebro Idrottspark) saknade vändkors och räkneverk för publiken. Förmodligen var VNBKs faktiska publiksnitt under 500, eller ca hälften av vad Dalkurd lockar. Varför var det då så få som ville se just VNBK?

 

Klubben fungerade som en slags allians med spelare från i huvudsak Köpings IS, IFK Västerås, IFK Stockholm (!) – samt ytterligare ett antal från lokala småklubbar. Om man ser till varifrån spelarna kom torde Köpings Idrottsplats ha varit lagets naturliga hemmaplan. Nu spelade VNBK istället alla sina hemmamatcher i Örebro, delvis med förhoppningen att locka fler åskådare. Med historikerns obarmhärtiga facit i handen kan vi se att chansen att locka åskådare var väl så stor i både Köping och Västerås. Vad har då gamla VNBK med moderna Dalkurd FF att göra?

 

Orsaken till att båda klubbarna med 108 års mellanrum har så mediokra publiksnitt är att man har valt att spela i “fel” städer, där publiken inte är särskilt intresserad av just dessa lag!

 

Det beror inte på att klubbarna skulle vara ointressanta generellt! Såväl Köpings IS, IFK Västerås och Dalkurd FF har haft högre publiksnitt i närtid. Det beror inte på att klubbarna skulle sakna sevärda spelare! Karl “Köping” Gustafsson och Mohamed Buya Turay kan i sina bästa stunder bära hela lag.

 

Men om vi ifrågasätter VNBK och Dalkurds val av hemmaort, måste vi också fråga oss vad man kunde ha gjort annorlunda? Problemet för Dalkurd är inte bara den usla relationen till Borlänge kommun, utan också att klassiska IK Brage återvänt till elitfotbollen och är därmed Dalarnas mest publikdragande lag, fastän man spelar en division under Dalkurd. Alternativen Gävle och Uppsala är båda dåliga, eftersom man även där kommer att tvingas konkurrera med etablerade och relativt populära elitlag. Att spela i närliggande Avesta eller Falun låter sig knappast göras, eftersom arenorna inte är anpassade efter elitfotboll. Vad kan Dalkurd välja mellan flera dåliga alternativ?

 

Samma situation hade VNBK. Om man istället för Örebro hade valt att spela i Köping eller Västerås istället, så skulle den arenan krävt åtminstone en nybyggd läktare. Ett sådant val hade också skakat den redan känsliga relationen mellan KIS och IFK, som infekterats av att båda ville ha med sina spelare. Örebro var det neutrala valet med den moderna arenan, även om publiken inte var fullt så lockad. Vad kunde VNBK ha valt mellan flera dåliga alternativ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *