Min hjälte: Jan-Olof Rydén

Vi träffades aldrig. Men för oss som älskar lokal fotbollshistoria var Jan-Olof Rydén en hjälte, klåpare och galning.

Under en lång följd av år samlade han samtliga Division 4-serier från Norrbotten till Skåne. Det handlade alltså inte bara om ett distrikt, utan om samtliga. Dessa sammanställde han sedan i den längsta marathontabell som någonsin har publicerats i Sverige.

Han var aldrig lika grundlig som Arne Lidholm. Aldrig lika personlig som Anders Öhman. Aldrig lika generös som Svante Bernhard. Tvärtom var Rydéns metodik var direkt usel. Han kontrollräknade aldrig en serietabell. För att räkna samman dem använde han flera frimärksalbum med en klubb per plastrad, vars tabellrad uppdaterades med en ny papperslapp samtidigt som han enkelt kunde flytta dem upp- och ned i frimärksalbumet. Den sista tiden, innan publicering, gick han över till disketter – med den enda fördelen att tabellen gjorde sig snyggare i färdigt tryck.

Rydéns största misstag var dock att han trots alla sina ambitioner att omfamna hela fotbolls-Sverige i en enda tabell – missade han något grundläggande. På samma sätt som han aldrig ifrågasatte en serietabell, ifrågasatte han heller aldrig berättelsen om att Allsvenskan skulle ha börjat 1924 och alla andra divisioner 1928. Att det inte fanns några samtida källor som styrkte berättelsen, tycks inte ha bekymrat honom. Och därför kunde den långa tabellen aldrig bli en evighetstabell – utan “bara” en marathontabell. De tre första decennierna med årligt seriespel i Sverige (1897-1927), alla dessa spelare, domare och tiotusentals åskådare försvann ut i intet eller i alla fall ur Rydéns blickfång. Deras blod, svett och tårar räknades aldrig.

Det är lätt att göra sig lustig över Rydén. Men det vore djupt orättvist att låta det stanna därvid. Han använde bara de till buds stående medel som fanns tillgängliga i sin generation. Han var en Gagarin som gick sin rymdpromenad före alla andra, men som sedan dess blivit omsprungen av mer modern teknik. Han såg en möjlighet där alla andra sa omöjligt. Och han skulle ha älskat dagens MS Excel och om han fått leva 20 år ytterligare hade han förmodligen försökt lägga ihop alla Europas serietabeller i en enda.

Därför är Jan-Olof Rydén en hjälte för mig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *