Preliminära Division 2 2021 (del 1)

Med knappa 4 ½ månad kvar tills Sandvikens AIK gör comeback i Division 2 har jag tagit en titt på motståndarna. Det här är den preliminära* Division 2 Norra Svealand 2021:

Enköpings SK
Enskede IK
FC Arlanda
FC Gute
FC Järfälla
FC Stockholm Internazionale
Gamla Upsala SK
IFK Lidingö
IFK Stocksund
IFK Österåker
Karlbergs BK
Kungsängens IF
Kvarnsvedens IK
Sandvikens AIK
Skiljebo SK

Vi har mött 7 av 14 klubbar tidigare i sammanlagt 34 tävlingsmatcher. Från första mötet med Enköpings SK några veckor in på Andra Världskriget 1939 till de två seriefinalerna 2018 med Kvarnsvedens IK. Vi ligger plus i indiviuella möten mot Enköpings SK, IFK Lidingö, IFK Österåker och Kvarnsvedens IK. Lika med FC Järfälla. Och minus mot Karlbergs BK och Skiljebo SK. Resterande sju har vi ännu aldrig mött i vare sig cup-, kval- eller seriespel.

Största publikskarorna har varit 1 600 borta mot Enköpings SK 1946 respektive 1 049 hemma mot IFK Lidingö 1941.

Något som däremot är helt nytt är att vi kommer att spela 28 seriematcher under comeback-året. Fler än klubben någonsin gjort tidigare på ett år.

 

Vad spelar det för roll då?

Ja, med så många för oss nya motståndare är det så att få vet särskilt mycket om oss. Att vi kommer från Division 3 och en gång spelade i Allsvenskan är väl ungefär allt. Men knappast något om våra spelare, ledare eller spelsätt. Få i dagens A-lag har några personliga minnen av när vi 1991 senast spelade Division 2. Men runtom laget! Där är ovanstående siffror bevis på att vi faktiskt har varit här förut. Inte du och jag kanske. Men några som du och jag. I samma färger, på samma planer och med snarlika bollar.

Och vi har besegrat flera av de där motståndarna förut och kan förstås göra det igen! Inte just dem kanske. Men några som såg ut som dem. I samma färger, på samma planer och med snarlika bollar.

Varför skulle vi vara sämre rustade för comebacken än de där unga ansiktena som stirrar mot oss från svartvita fotografier och duckar bakom matchresultat och tabellrader? Förresten har vi ju dem att tacka för att klubben alls finns. För att vi har kommit till den nivå i seriesystemet där vi både har fått och tagit chansen att åter nå Division 2. Och de kan tacka oss för hur vi väcker deras minnen av gamla segrar till liv. Och skapar våra nya egna.

*Säsongen 2021 är den svåraste att gissa sig på mycket länge. Med 90 lag fördelade på olika grupper, eventuella sammanslagningar och nedläggningar, mycket osäkert publik- och sponsorunderlag. Ovanstående grupp är beräknad utifrån att det blir fortsatt sex grupper med 15 lag i varje och att den geografiska indelningen sker som de senaste två decennierna. Antaganden som idag är osäkra.

Foto: Sandvikens AIK:s hemsida.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *