Sammanslagningar

Frågan från Björn Bergenfeldt: Finns det någon tradition kring hur man räknar ursprung för klubbar som består av sammanslagningar?

Generellt sett nej. Bland de klubbar som någon gång spelat i Herrallsvenskan har ca 50 % någon gång under sin historia ingått i en sammanslagning. I Damallsvenskan är motsvarande siffra ca 40 %. Olika klubbar har beskrivit detta på olika vis. Låt oss titta på några exempel.

 

IFK Göteborg daterar vanligen sin start till 1904 när ett sedan 1895 existerande IFK Göteborg sammanslogs med Annedals SK. Det är förstås motsägelsefullt. Men kan kanske motiveras i stil med att det var med ASK som föreningen fick en fotbollssektion, nådde en ny och bredare publik, utvecklades i "modern riktning" osv.

Kalmar FF daterar vanligen sin start till 1910. Då grundades nämligen småklubben IF Gothia (även stavat IF Göta) som åtta år senare slogs samman med IFK Kalmars dåvarande fotbollssektion under det nya, gemensamma namnet Kalmar IS. Detta KIS, vars minne fortfarande vårdas i en eller annan supportersång, bildade tillsammans med lokalrivalen Kalmar AIK - en stadsallians 1927 under namnet Kalmar FF. Åtminstone tre av dem (IF Gothia, IFK Kalmar och Kalmar AIK) har senare återuppstått. Detta är den minst krångliga av förklaringar.

huge

IK Huge från Gävle har gjort det pedagogiskt enklare för sig. Här räknar man starten från 1927 när stadsdelsklubbarna Bomhus IK och Kastets IF sammanslogs. Men för att visa att man bevarar minnet från självständighetsåren bär klubbmärket inte ett - utan två! - årtal. Det var 1920 som Kastets IF återstartade en verksamhet som legat nere några år. Detta är en förenkling av en mer slingrande historik som jag beskrivit mer utförligt i boken Med bredden till toppen: Gestriklands Fotbollförbund 100 år (2016).

De flesta sammanslagningar är spännande och komplexa historier. Som leder till allt mellan UEFA-cuptitlar och skilsmässa. Om man tittar närmare alltså. Jag tror vi aldrig kommer få någon tradition kring hur man räknar generellt. Det skulle göra fotbollshistorien mindre nyansrik och ställa flera grupper utanför berättelserna - trots att de en gång var avgörande för att en sammanslagning skulle kunna genomföras. Låt oss istället vara tydliga och noggranna med vad vi menar i olika fall. Låt sammanslagningarnas historia blomma!

2 thoughts on “Sammanslagningar”

  1. Hej, fint arbete du gör med historiken kring svensk fotboll. Vad menas egentligen med stadsallians i exemplet med Kalmar ovan? Vad är kriterierna för det? Finns det andra lag som är stadsallianser enligt din beteckning?

    1. Tack Leif! Ursäkta sent svar.
      Med stadsallians tänker jag mig när minst två klubbar sammanslås i tydligt syfte att bli mer konkurrenskraftigt utanför staden. Alltså inte när mindre klubbar sammanslås för att utmana stadens större.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *